April Maj 2010


2010-05-09 Regn och ridning

I onsdags så red jag en skogsrunda med mycket galopp på Sessan. Lyckades få henne att fatta vänster galopp efter ett tag och sen malde vi på ett bra tag i den galoppen. Jäklar vad jag blev trött i armarna, hon fick lite bråttom där ett tag - antagligen för det är hennes "dåliga galopp", då vill hon gärna rusa ifrån det jobbiga. Men till sist fick jag henne att gå rätt lugnt i alla fall. Men som jag skrev, kramp i båda underarmarna fick jag...

I torsdags red vi inte alls, för det var svinkallt och blåsigt ute och vi var inte ett dugg sugna. Dessutom var Frida iväg på utflykt med skolan till 17.00 på kvällen, så hon var helt slut när hon kom hem.

I fredags hade vi tur. Vi red Birkmandrundan på ponnyerna i halv storm. På väg hem så nämnde jag för Frida att det kört många timmerbilar där idag. Hon bad att vi skulle trava sakta hela vägen hem och jag gav med mig. Vi hade precis hoppat av på gårdsplanen och lett in hästarna i stallet så kom en timmerbil dundrande i full fart!!! Vilket flyt!!! Det hade varit en jobbig ridtur med Prinsen, han var så tittig att jag höll på att kräkas på honom. Tvärnitade stup i kvarten. Hästskrälle!

Igår ville Frida hoppa. Jag blev SÅ imponerad, först och främst för att Amanda är så glad för att hoppa (vi köpte ju henne trots att f.d. ägarna sa att hon varken kunde eller ville hoppa!!!) och för att Frida blivit så framåt och modig nu! Vi hade låga, lätta hinder men lyckades proppa in 6 stycken på vår lilla ridbana, mest för att Frida skulle öva på att kunna styra Amanda och bestämma hur de skulle gå. Och det gick jättebra! Till sist kunde de tråckla sig igenom hela banan och ni ska veta att Amanda är en riktig vassing mellan varven, hon fick en väldans fart ibland, och bockade lite efter hindren också. Men Frida höll sig lugn. Se bilderna nedan!

 

Visst kan man väl se på bilderna hur bra de trivs ihop? Den sista bilden är ju så cool, fart och fläkt vill jag lova. Duktiga tjejer! ©©©©©©©©©

När tjejerna var klara så red jag och Tommy ut på Sessan och Prinsen. Sessan var hypernervös och jobbig och när vi ridit in på "Kackavägen" och hem igen så släppte jag henne i hagen, för Tommy ville prova att hoppa banan med Prinsen också! Kändes inte lönt att prova med Sessan, för hon skulle bara ha rusat runt och rivit ner allt i sin väg tror jag.

Nå, hur som helst så var Prinsen jätteduktig och hoppade banan som ingenting, utom studshindret, det fixade han inte, han fattade nog inte riktigt hur han skulle göra och det kan man ju förstå, han har inte hoppat särskilt många ggr förr.

Han är lite nonchalant och lyfter inte benen så mycket när han hoppar, men vi kom fram till att det var lite för låga hinder för honom. Om ni ser på ena bilden ovan så är det ett hinder som vi byggt med plaststolar. De ställde vi rygg mot rygg och lade en tunn bom över (uppe på ryggarna alltså). DÅ hoppade han snyggt! Nästan 1 meter högt och han såg inte ut att behöva ta i ens en gång :) Han kan nog hoppa riktigt högt en vacker dag!

Efter hoppningen så skrittade min modiga Tommy ut på Mysan barbacka (!) i 20 minuter. Hon var så lycklig och klev på som en ångvält. Ännu så länge ingen reaktion.

Idag hade jag en Nridtur  med Sessan. Hon blev hysteriskt rädd för en presenning som låg bredvid vägen och flög i luften så det stod härliga till. Jag trodde jag kunde övertala henne att gå förbi, men hon blev mer och mer hysterisk, och rätt som det var sprang hon baklänges (ja, hon kan backa skitsnabbt!) och höll på att trassla in sig i grannens jäkla taggtråd som ligger längs vägen just där. Jag fick ju rappa till henne i röven för att få henne att sluta backa (hon stod 10 cm från taggtråden!!!) och då for hon ju iväg som en raket på vägen, studsandes och kastandes med huvudet som en idiot. Till slut fick jag henne så stilla att jag kunde hoppa av henne. Arg som ett bi var jag, egentligen tycker jag hon är skitläskig att leda när hon blir sån där, men i ren ilska fräste jag åt henne och gick tillbaka till stället där presenningen låg. Givetvis hoppade hästfan på mig när vi passerade presenningen, och jag exploderade rent ut sagt. Jag vrålade i högan sky så hela Stenshult nog hörde mig (och det var inga barnvänliga ord de fick höra...) och jag backade henne en lång bit längs vägen i rena ilskan. Såg antagligen ut som en vansinnig Kalle Anka eller nåt... Pedagogisk? NOT. Men det sket jag i. Ledde henne förbi alla gårdarna där hon brukar fåna sig, kändes inte så lockande att försöka komma upp på henne just då, för hon hade förmodligen hunnit galoppera 1 km innan jag fått benet över ryggen på henne... Till sist kom jag upp och då var det "straffridning" i 4 km i kort samlad trav hela vägen hem. Hon fick tamejfan jobba på ska du tro, några ggr försökte hon sakta ner men se det kunde hon glömma. Jag brukar sällan vara långsint, men fy vad sur jag var på henne. Grälade på henne hela vägen hem. Väl hemma var hon riktigt trött och varm, och jag var DYNGSVETTIG. Det rann svett i håret på mig!!!  När jag gjorde i ordning henne så var hon väldigt kärvänlig och buffig och ville kela, det lilla kräket, så då gick det över. Så nu tycker jag om henne igen ©

Sedan skodde snälla Tommy Amandas bakfötter, hon har ju varit utan bakskor hela vintern men nu har hon börjat ömma lite när vi rider på grusvägarna så det var dags för skor. Sen ville grannflickan JL och Frida rida lite, så Frida fick ta Prinsen och JL Amanda så tog vi lilla Kacka-rundan med dem. Tommy gick med Frida och jag med JL. Det gick jättebra. Vi skrittade bara, men Frida och Prinsen travade en liten bit och galopperade uppför Benkas backe. Frida tycker Prinsen är SÅ läcker :)

Väl hemma skulle Tommy skritta Mysan igen. Jag tog cykeln och hängde på (jag törs ju inte skritta ut henne själv, men jag hoppas bli modigare när jag ser hur snäll hon är med Tommy *rodnar och skäms*.
Vi red bort till grannen med presenningen. Mysan tittade inte ens på den, reagerade inte ett dugg fast jag tog upp den och prasslade med den och bar upp den på grannens gård där den ska vara (blåste nog bort i dagarna då det blåste så jäkligt). Lite skillnad på reaktioner!!

Mysan var så själaglad av att få komma ut, så vi beslöt oss för att chansa och ta Thomas-rundan, lite för lång kanske men så mysig i skogen. Det är en knölig väg, så jag fick bra med motion som skulle cykla, men Mysan gillade att jag var med, hon var lite tittig, men det gick bättre när jag cyklade före :)

Såg ingen tillstymmelse till hälta på hela vägen, och när vi kom hem stretchade vi henne och lade på ett tunt regntäcke så hon inte skulle stelna till. Ska bli spännande att se hur hon rör sig i morgon.

På återseende!

2010-05-04 Göteborgshelg och sånt...

I lördags åkte Tommy och jag på en barnfri helg till Göteborg. Vi fick nämligen det i present av mina föräldrar och syrran med familj i gemensam 40-årspresent. Vi drog iväg på förmiddagen, och Charlie var häst- och hundpassare och Frida var hos farmor och farfar. Vi fick ett ryck och spontanåkte till Ullared på vägen dit:) Massor av folk, alla parkeringarna var proppfulla, men inga köer ändå, så vi sprang in, köpte varsin tröja, ett par ridbyxor till mig och ett par till Frida. Köpte också en varsin vårjacka till ungarna, och ett nytt ridspö till Frida:)
Vi var nog ute ur affären igen efter en halvtimme!

Så åkte vi vidare till Göteborg och kom fram i lagom tid för att checka in. Gick några timmar på stan, men de flesta affärerna var ju stängda så vi fick roa oss med att kolla på det superlånga demonstrationståget i stället. Många demonstranter och många poliser såg vi... På kvällen var vi på Magnus Ugglas revy på Rondo. Jäklar vad bra den var!! Jag är verkligen en "sucker" för Magnus Uggla ©

Hade tänkt få en njutningsfull sovmorgon på hotellet dagen efter, men vi lyckades få ett rum precis där en jäkla massa barnfamiljer bodde, så före halv åtta väcktes vi av ett jäkla hallå och spring i korridorerna osv, så det var ju bara att gå upp och käka frukost i stället. SUCK!

På vägen hem stannade vi till vid ett köpcenter och köpte ett par jeans till Tommy och en martingal till Prinsen på Hööks. Han slår ju som attan med huvudet ibland när man rider ut, så det ska vi prova. Tommy köpte även en ny hovkniv och lite sömmar... Bönderna shoppade loss ordentligt ;) Käkade också kinamats-buffé i Halmstad innan vi åkte hem.

Väl hemma ryckte det i ridtarmen, så Tommy och jag red ut med Sessan och Prinsen. Sedan red ungarna och jag ut med Mysan och Amanda efter det :) Skönt!

Frida var och tävlade i friidrott i Hässleholm tidigare på dagen, det gick jättebra för henne berättade hon. Kom 5:a totalt (4 grenar). Kul! Charlie var och tränade cross i Helsingborg samtidigt. Snacka om aktiv familj:) 

Igår red Frida och jag Ceasarrundan med Amanda och Prinsen. Prinsen var seg, men det var en skön tur i alla fall. Senare på kvällen skrittade Tommy ut på Mysan. Herregud vad pigg hon är! Osteopaten sa ju till oss att hon skulle motioneras, och ännu så länge har hon inte börjat halta av det. Men det är svårt att få henne att bara skritta, hon är ju SÅ pigg och glad och tittig! Jag skulle ALDRIG våga rida ut med henne själv, hon är ju ENORM och superstark, men Tommy tycker inte det är några problem.

Idag red vi lite dressyr. Först red jag Sessan samtidigt som Frida red Amanda. Sessan var lite spänd och tittig, men det gick över förväntan faktiskt. Frida och Amanda jobbade på bra efter vad jag kunde se och det är SÅ kul att se att Frida blir tuffare och mer bestämd för var dag som går. Härligt!
Sedan red Frida på Prinsen! Herregud vad bra det gick! Ungen får honom att gå så bra och hon är helt klart tuffare även på Prinsens rygg. Han tränger ju lite inåt ibland, men hon ger sig inte! De travade en del under nedsittning och jisses vad snygga de var tillsammans
© Jag avrådde henne från att galoppera, men hon provade ändå (!), och det blev en klockren fattning och när han sen försökte bocka lite drog hon upp huvudet på honom och fick stopp på honom utan problem! Coolt!

På återseende...


APRIL

2010-04-30 Lyckad träning

Igår jobbade jag långdag, och sen när vi kom hem så red jag och Frida ut på ponnyerna. Det var ljuvligt vårväder, nästan sommarvarmt, och vi valde att rida Tomas-rundan. Tog det ganska lugnt och joggade lite med dem bara, men sedan i skogen så tog vi lite galopp, och Prinsen taggade plötsligt till och blev skitpigg, sen drog han till med två bautabocksprång så Frida kunde studera hela hans mage, där hon red bakom oss:) Men jag tyckte det var så kul att han var så glad, så jag låtsades som ingenting. Prinsen fyllde förresten 5 år igår, grattis till vår lille goskille! Sen när vi kom hem var det bara för mig att sadla på nästa pålle, Sessan och jag red samma runda igen. Hon var helt underbar, lugn och sansad och bara pigg och glad, så det blev också en skön tur. Men jag var ganska trött när vi kom hem. Frida hade varit snäll och mockat medan vi var iväg, tack snälla Frida!

Idag var det då dags! Vi skulle ju prova att lasta båda ponnyerna i släpet, och Prinsen har ju bara åkt transport 3 ggr innan, så vi visste ju inte om det skulle fungera. Lastade Amanda först. Hon är ju en riktig pärla, lugn och stabil, så hon stod ju bara där, stencool. Prinsen tvekade i någon minut, sen klev han in han också, och sen for vi iväg. Båda hästarna stod som ljus hela vägen till Markaryd.

När vi lastade ur fick jag putta honom lite och säga backa, så backade han ut så Tommy kunde ta tag i honom när han kom ut ur transporten. Amanda stod snällt kvar tills jag lät henne backa efter. Smidigt!

Träningen då? Jo, Prinsen gjorde ju stora ögon inne i ridhuset först (han har ju aldrig sett ett ridhus förr) men så fort jag satt upp så fokuserade han och tyckte allt var jättekul!
Jag fick träna på att försöka få honom mer rakställd, och att jag skall ställa honom lite inåt och peta in bogen med innerskänkeln när han tränger inåt (för det gör han jämt) och jösses vad bra han gick efter ett tag. Har hemläxa på att träna på det tills nästa gång. Galoppen gick bra, i vänster varv gick han jättebra (vilka kliv!!) men i höger var det jobbigt. De vanliga bakutsparkarna vid fattningen förstås, sen försökte han lite grann men så orkade han inte riktigt. Men han försöker, och det känns så positivt att rida på honom. Har nog aldrig träffat en sån positiv häst i hela mitt liv. Vid närmare eftertanke så har vi nog aldrig sett honom sur eller arg någon gång! Märkligt. Men så är han ju inget sto heller;)

För Frida gick det också bra. Hon skall jobba på att få Amanda mer alert. Galoppfattningar från skritt t ex. Tempoväxlingar och gärna lite böjda spår så Frida kan jobba mer med formen. Amanda tröttnar ju lätt, så för henne får det vara korta övningar så det händer lite nya saker hela tiden, då piggnar hon till. Mot slutet red Frida i trav och satt ner och jobbade rejält med henne och det gick verkligen bra. Men det var jobbigt tyckte Frida (och Amanda).

Vi var båda jättenöjda efteråt. Jag hade glömt hur kul det är att rida för en tränare!! SÅ nyttigt! Hon ser ju direkt vad som behövs, och när man är van att bara rida själv så behöver man verkligen ett par vakande ögon och peppning. SKITKUL! Vi ser redan fram emot nästa gång.

Efteråt så gick det lika smidigt att lasta igen, Prinsen tvekade en kort stund, men klampade sedan in och ställde sig bredvid Amanda som om han inte gjort annat...
Vi körde inom byn och lämnade Frida där, hon skulle på "Spa-kväll" med sina kompisar. Hästarna stod helt lugnt i transporten hela tiden och det gick bra hela vägen hem också. Urlastningen var hur smidig som helst. Ingen av dem verkar ha tendens till att vilja kasta sig ut direkt, så vi kan öppna lemmen och ta bort kedjor och bom och backa en häst åt gången. Så smidigt!! Såna lättsamma hästar har vi ingen erfarenhet av:)*

*säger hon som försökte lasta Mysans mamma i 8 timmar, och gav sen upp och ledde hästfan från Stenshult till Traryd ca 2 mil (!) i ren ilska. Kom fram mitt i natten, kolsvart ute och spöregn...

Nå, nu är det dags att göra kväll. I morgon skall jag och Tommy till Göteborg alldeles själva och gå på Magnus Ugglas revy och bo på hotell, det skall bli trevligt! Så den här helgen blir det semester för pållarna.

Vi hörs!

2010-04-28 Mycket hästar och ridning

Nu har det visst gått ett tag sedan jag skrev... tycker jag har fullt upp hela tiden minsann. Försöker hålla igång två hästar om dagen, plus Frida och Amanda och sen skall man laga mat och skjutsa till träningar etc. etc. Jobbigt! Ska försöka minnas tillbaka vad vi har gjort i alla fall.

Jag har ridit ut en del ensam med Sessan. Då får jag, som jag säkert skrivit innan, trava henne och hålla igång hela tiden, så hon inte får tid att elda upp sig över en massa farligheter. Vet inte om det är jobbigast för henne eller mig, men kramp i vaderna är ingen ovanlighet för mig under dessa ridturer. Sessan brukar inte vara märkbart berörd efteråt, utom någon gång då hon faktiskt blev riktigt varm. Hoppsan!

Så har Frida och jag ridit ut många och långa turer med Prinsen och Amanda. Det går bättre och bättre för töserna, och Prinsen har faktiskt börjat orka galoppera en del nu. Det känns positivt. Jag har kört lite "ponnyunge"-stil och härjat runt i skogen TJOHO och då piggnar han till och fräser på rätt bra. Stackars Frida undrar nog vad mamma håller på med :) Frida, Jag och Charlie red ut alla tre en kväll och shit vad bra det gick! Vi kunde galoppera långa sträckor i skogen utan att någon av hästarna blev hysterisk och i galoppbacken hade vi sån fart att Frida höll på att svimma... men hon flinade när vi saktade ner, hon blev inte rädd, bara chockad att det gick så fort!
En dag tog jag itu med ridning på två pållar + att jag borstade av både Trulsa och Monali all vinterpäls. Herregud vad trött jag var efter det... är det åldern tro?

Tommy har satt på Prinsen skor bak igen, han fixar tyvärr inte att gå utan. Tror vi skall sko Amanda bak också, så vi kan rida på grusvägarna med gott samvete. Vi har också haft vår gamla hovslagare här (som vi inte träffat på typ 10 år!!!) och han kollade Sessans hovspricka som är stor som Grand Canyon ungefär. Han skodde henne med sidokappor och så skall vi se hur det funkar, eventuellt skall vi sätta dit en kappa till som kan hålla ihop hoven på henne så den får chans att hålla ihop och växa igen. Funkar inte det så måste vi nog köra till klinik med henne. Som tur är har hon inte ont av den i alla fall.

Vi har också haft en osteopat här som kollade på Mysan. Han hittade låsningar lite överallt, främst i ryggen och korset. Vi skall låta honom komma hit några ggr och se om det verkar fungera för henne. Kan ju vara värt ett försök i alla fall. Så har Tommy faktiskt skrittat henne lite och gissa om hon var glad som en speleman. Hon kliver ju på i 120 knyck, så stackars Prinsen fick studsa efter som en gummiboll efter henne. (STACKARS OCH STACKARS, JAG HÖLL PÅ ATT BLI GALEN PÅ DEN STOLLEN!!!)

Frida och Tommy hoppade med ponnyerna häromdagen:) Amanda var superduktig och hoppade så fint med Frida, och Prinsen är ju ambitiös som bara den, fast inte så haj på tajmingen kan man väl säga. Dessutom blir han ju trött fort, så vi ska nog försöka hoppa dem någon gång i veckan för att träna upp orken lite.

Jag och Sessan har ju precis kommit till arbete på ridbanan. Hon börjar stressa av nu och är kontaktbar även i galopp:) Vänster galopp är hennes svaga punkt och det är SÅ frustrerande när hon vägrar fatta rätt galopp, men idag hade vi ett underbart pass när vi kunde jobba på bra i båda varven utan att huvudet for upp som på en giraff. Hon är SÅ skön när hon coolar ner sig lite. Nu är det dags att slänga sig i duschen,
Adios Amigos! (Eller vad det nu heter...)

2010-04-18 Tjejhelg och träning för Frida & Amanda

Jag måste ju börja berätta om Frida och Amanda. Nu har vi hittat en tränare som kan det här med barn och hur man lär dem på ett pedagogiskt sätt! Jag har ju själv tränat för henne för miljoner år sedan, men jag hade faktiskt glömt hur bra hon är på att lära ut saker. Jag kallar henne hädanefter för C så behöver jag inte hänga ut någon som inte vill bli uthängd :) Amanda var ju underbar att lasta så det gick problemfritt. Väl där var det bara att göra henne i ordning så var snart C klar med lektionen före oss. Frida var så nervös och orolig, men i samma stund som C började prata med henne så tror jag klumpen i magen släppte och det gick så bra för Frida! Amanda är ju rätt seg mellan varven, så man får inget gratis på henne, men med uppmuntran och glada tillrop från tränaren så fick Frida upp ångan och jag blev alldeles varm i hjärtat av att se Fridas koncentration och att hon dessutom LOG flera ggr!!! C gjorde enkla, korta övningar så varken ponny eller ryttare hann tröttna -perfekt! Denna första lektion var ju mest för att C skulle bilda sig en uppfattning om vad Frida kan och hur Amanda är, och det var ingen press, inget gnäll och bara kul och Frida sken som en sol efteråt!!! "När skall vi åka hit igen?" frågade hon typ i samma sekund som hon hoppade av hästen :)

Själv kände jag också suget, så ett alternativ vi snackade om är att vi tar med båda ponnyerna hit, så kan jag och Frida alternera lite under en timme. Det är ju ändå jättejobbigt för Frida att koncentrera sig så lång tid, och Prinsen orkar ju inte heller jobba några längre stunder, så det kunde ju passa bra! Hade varit SÅ kul! En vacker dag kanske jag vågar ta dit Sessan också :)

Åh, vad glada vi är att vi gjorde detta! Nu tror jag Frida kommer hitta glädjen i att lära sig mera på hästryggen. TJOHO VAD GLADA VI ÄR!!

I helgen har både Tommy och Charlie varit borta. Charlie är och besöker en kompis och Tommy jobbar. Så vi har tagit en riktig tjejhelg med bara hästar och ridning.
Vi började med att storstäda stallet och sadelkammaren igår. Sedan red vi ut ponnyerna. Det blåste halv storm och vi gav oss ut på långtur i skogen (kanske inte så smart) men  det gick bra och vi fick en trevlig tur. Väl hemma igen gjorde vi en mumsig middag med fläskfilé, potatismos, vitlökssås och sparris och andra tillbehör och det var så gott! Sen gick vi ut igen och smörjde våra sadlar och träns. Nåja, inte alla, men de vi använder dagligen i alla fall. Alltid nåt! Sen gjorde vi kväll och tog ett varmt bad, sen skulle vi se på film, men både Frida och jag var så trötta att vi gick och lade oss i stället. Gäsp!

Idag red Frida på Prinsen!!! Hon var varit sugen på det ett tag, och idag kände hon att det var dags. Det gick jättebra och hon både skrittade och travade och Prinsen uppförde sig som en gentleman. Kul!!

Sen ville hon prompt rida barbacka på Amanda. Jag har nog aldrig sett Frida rida så bra innan. Bestämd och envis och dessutom med en makalös balans när hon galopperade barbacka och Amanda busade till det lite. Det var så roligt att se hur snopen Amanda blev när hon jäklades med Frida (då skulle hon rida på en volt i kort trav) och Amanda drog på i racerfart och ville bryta ut ur volten på den öppna delen. Jäklar vad Frida fräste till och fick henne på plats igen och fick ner henne i perfekt tempo!! Duktiga unge <3

Sen var det middag och det blev rester sedan igår, sen mockade vi och jag tog in Sessan och gjorde henne i ordning för ett pass. Vi gjorde LUGNA övningar i skritt och trav. Frida var lite ridlärare och satte konor som jag gjorde halt vid och sedan samma övning i trav och det gick faktiskt bra. Lite skänkelviknings-övningar gick också  alldeles lysande, hon är ju så duktig om man bara tar det i luuuuugnt tempo så hon inte stirrar upp sig. Efteråt fick hon beta lite gräs här ute, gissa om hon knaprade som besatt :)

Nu ska Frida och jag titta på ponnyakuten, sen är det kväller!

Good bye!

2010-04-15 Nära ögat...

Vi har verkligen blivit flitiga här hemma tycker jag. Känns så härligt att våren är här och jag är ridsugen mest hela tiden.

I tisdags hade jag ett superlyckat pass med Sessan. Det blev t.o.m. galoppövningar och hon fattade rätt galopp och kunde mala på en stund i ganska lugnt tempo, så härligt!! Jag var så spänd på att se det på film efteråt, för Frida skulle filma. Tror du inte ungen av misstag deletade alla filmerna innan jag hann se dem. SUCK :( Det kändes ju SÅ bra!!! Efter Sessan-passet så skulle Frida och jag rida dressyr med ponnyerna. Prinsen var busig men lite seg. Gjorde några galoppfattningar som innebar bocksprång både hit och dit, galopp är verkligen inte hans grej. Synd. Men jag skall träna på det ute i skogen nu, så han får upp lite ork och muskler, så borde det bli bättre sen. Hoppas jag. Frida hade en dålig dag och lät det gå ut över Amanda och mig, så vi blev riktigt osams :( Det är inte ofta jag mister humöret med henne, men denna gång blev jag SÅ trött på henne, så jag vräkte ur mig en massa elakheter på samma låga nivå som Frida själv gjorde (och jag är ju inte 10 år precis). Trist. Men vi pratade i alla fall ut och blev vänner igen sen, det var skönt.

Igår var det verkligen nära ögat. Jag hade träningsvärk från dagen innan, så eftersom Frida var iväg och bowlade så tänkte jag ta ett stillsamt pass med Sessan, bara lite gymnastikridning liksom. Och det började så bra, hon var avslappnad och mjuk och det kändes kanon. Tills några katter började slåss i närheten!! Sessan fick helflipp! Se bildserien nedan, de talar för sig själva :)

 

Jag kan ju konstatera att jag inte sitter särskilt snyggt i de där situationerna, men jag får väl vara glad över att jag satt kvar i alla fall! Var tämligen säker på att jag skulle dyka rakt in i staketet ett tag, det kändes som jag var halvvägs dit. Men det finns väl någon slags reflexer inbyggda än, fastän jag börjar bli gammal å seg :)
Tommy blev i alla fall imponerad av att jag satt kvar. Han var med och skulle filma lite, det är ju kanon när man kan plocka bilder från filmerna. Det blir ju rätt roliga kort då...

Idag
red Frida och jag en skogstur med Prinsen och Amanda. Underbart väder, men Prinsen var mer än lovligt förvirrad och seg. Rätt som det var irrade han in i skogen, eller så tittade han åt ett håll och gick åt det andra och snubblade och stannade och tittade hit och dit... Jag höll på att få frispel!!!

Till slut fick vi i alla fall lite fart på dem, och i galoppbacken tjoade jag på lite så han la i en ny växel, jösses vad han ökade tempot!!! Frida blev ju lite förskräckt, för Amanda hängde ju på och hon har ju mycket kortare galoppsteg än Prinsen, så det känns ju som det går jättefort fastän hon inte hinner med i Prinsens tempo.

Det är ungefär som att jämföra Sessans och Mysans galopp. Mysans galopp känns ju jättesävlig, för hon tar ju så långa kliv, men hon är ju lika snabb som Sessan korta sträckor. Sessan kan ju däremot dra på med sina symaskinssteg så det känns som om man skall blåsa av...

Hur som helst, Frida blev inte ledsen i alla fall, hon flinade när vi väl saktade av, men hon tyckte nog det gick väl fort...

 

2010-04-12 Svettigt...

Idag red vi ut alla tre hästarna när Charlie hade kommit hem. Jag på Sessan, Charlie på Prinsen och Frida på Amanda förstås. Det var underbart väder och det började lugnt och fint. Men så efter att vi travat en liten bit så fick Sessan flipp och började fjompa sig, så sen var det nästintill omöjligt att få henne att skritta igen. Ni vet, taktning på snedden fram och tillbaka över vägen och småstuds... Suck! Frida blev ju lite stressad och rädd också, så jag kände att jag var tvungen att få Sessan att tagga ner så jag körde en klassiker, började sjunga för henne (fniss). Det fungerade faktiskt efter en stund och hon lugnade sig en hel del. Hon kunde i alla fall skritta, även om det var turboskritt så ponnyerna halkade långt efter.

Nåväl, sen var det bara en pärs kvar. 200 meter innan vi var hemma igen stod det förstås en stor bauta-skogsmaskin och lastade om sin last mitt på vägen!!! Vad göra?
Sessan började dansa runt igen och backa ner i dikena o.s.v. och Frida blev ledsen, för hon såg ju katastrofen närma sig. Sessan är inte kul att rida på när hon är sån, men hon är ännu värre att leda, så jag blev verkligen villrådig där - tills min underbara, stora, lugna son säger åt mig att kliva av henne, så lämpade han över Prinsen till mig och tog Sessan och ledde henne förbi "monstermaskinen". Maskingubbarna var ju snälla och stängde av maskinen när de såg cirkusen, och när Charlie ledde Sessan med säker hand så lugnade hon sig och trängde sig förbi maskinen utan problem. Även Prinsen gjorde ju stora ögon åt maskinen, men gick snällt förbi, och Amanda gick som om inget hade hänt, underbara lilla ponny <3

Det är skönt med stora, orädda söner ibland :)

/Fegismatte

2010-04-11 Hästhelg

Den här helgen har vi i alla fall fått ridet en del, även om det inte blir något idag, för vi skall åka hem till mina föräldrar och fira pappa, som fyller 65 år på onsdag.

I fredags red Frida och jag ut med ponnyerna på en liten runda och kollade ny ridväg. Vi var tvungna att passera ett litet kalhygge, och där blev lite trångt på sina ställen, så vi hoppade av och ledde hästarna i stället. Stackars Frida lyckades bli trampad flera ggr och sen snubblade hon och tappade Amanda och blev förstås jätteledsen. Men Amanda gick så lugnt fram till Prinsen och stannade där, så det var ingen skada skedd förutom på Frida förstås, hon fick några skrubbsår. Men väl uppe på hästryggen igen så var hon på hugget och ville genast trava och galoppera lite. Red upp till farmor och farfar och blev utskällda av deras hundar också. Men hästarna höll sig lugna. Väl hemma fick Amanda nya skor av Tommy. Det blev kanonbra!

Igår var det hästpyssel nästan hela dagen. Först red vi Amanda och Prinsen ännu en ny runda som är ganska lång, men mycket i skogen. Nu fick Frida sitta kvar på Amanda så ledde jag Prinsen och "säkrade" vägen först. Prinsen snubblade rejält några ggr, så det var tur att jag inte satt på, men Amanda snubblade inte en enda gång. Sen fick vi till lite galopp på "galoppvägen" och det var så kul! De var lugna och sansade så det kändes tryggt. På hemvägen testade vi en ny övergång på ett kalhygge, och vi blev så snopna, för det var kanonfint att rida där och bara ca 100 meter över till nästa väg (vi har gnällt länge för att vår fina ridväg försvann där när de tog ner skogen).
Härlig långtur!!

Väl hemma så körde vi in och handlade lite mat och present till morfar och sen var det Sessans tur. Jag red henne i paddocken och hon var SÅ stissig. Frida skulle filma, men hon missförstod mina instruktioner, så hon filmade mest i backen och sen tryckte hon av när hon följde Sessan med kameran. Tog liksom fel på av och på *fniss*. Men tur var väl det, för det var väl ingen skönridning precis, snarare lite fulmotion...

Sen ville Frida rida på Trulsa!! Men väl nere i paddocken med den gamla damen så var hon sjövild!! Hoppade runt och stirrade och busade så Frida genast ångrade sig. Så vi ropade ner Charlie så fick han rida på henne. Ja, han är för tung för henne, jag vet, men han är ju den enda som står ut med henne :)
Det blev lite tjo och tjim vill jag lova, jag filmade lite och det blev kul. Men jag vill inte lägga ut den på FB, för då är det säkert nån som gnäller över att jag lät tunga Charlie rida på henne. SÅ tung är han ju inte... Trulsa verkade inte ett dugg störd av honom och hon såg så lycklig ut som fick röra lite på fläsket. Det är synd och skam att hon är den sämsta barnhästen i världen, hon är ju så cool. Finns det inte någon liten, nätt vuxen som vill komma hit och motionera henne ibland?

När hon var färdigriden så tog jag itu med hennes rasta-man (dreadlocks) som snurrat ihop sig som bara den. Åh så fin hon blev sen <3

Fyra hästar av sex möjliga blev motionerade idag. Inte illa. Mysan passade förresten på att motionera sig själv i hagen helt galet samtidigt som jag red Sessan, det var ju trevligt när Sessan var stirrig redan innan... KnäppMysan lekte rodeohäst och jagade ponnyerna bara för att jäklas med mig tror jag ;)

Nä, nu är det dags att göra sig i ordning. Hörs!

2010-04-08 Helt solo med hästarna idag

Idag jobbade jag också hemma, satt och slet med de förgrymmade lagarna så jag höll på att bli galen (sammanställer ett lagregister till jobbet). Men nu har jag snart ordning på dem...

Frida försvann till en kompis i går kväll, så när jag jobbat färdigt idag så fixade jag lite käk till grabbarna, sen for de iväg till crossbanan och jag kände mig plötsligt jätte-Sessansugen, så jag gav mig iväg på en tur i skogen med henne. Vissa dagar är jag modigare än andra, och idag var det en bra dag :)

Vi skrittade förstås en liten bit först, men rätt snart satte jag henne i trav, sen travade vi på läääänge (med undantag av "vassa vägen" och lite nerförsbackar förstås). Hon blir så koncentrerad när vi travar så hon glömmer att kolla på en massa läskiga saker. En rolig detalj var att när jag passerade den ena grannen så hör jag hur han startar en traktor och sen hörde jag honom bakom oss hela vägen, men jag körde på och låtsades som ingenting och tänkte att "det går så länge det går", men han kom (som tur var) aldrig ikapp oss, så vi slapp konfronteras med honom i alla fall :) Tror han skrapade vägen eller nåt.

Hade inte tänkt låta Sessan galoppera, för då brukar hon ju lägga i överväxeln, men vid ett tillfälle föll hon i galopp ändå, men rätt lugnt, så jag lät henne hållas en bit. Mysigt :) När vi sedan kom till "galoppbacken" så märkte jag ju på henne att hon ville dra iväg igen, men då var matte elak och lät henne trava upp hela vägen. Det tog inte särskilt lång stund att rida 5 km-s rundan, men gissa om jag var mör när vi kom hem... Men Sessan var förstås varken svettig eller andfådd... Orättvist!

När jag väl släppt henne i hagen igen så satt jag här och hade det trist alldeles ensam, så jag gick ut igen och sadlade på Amanda. Frida har ju inte ridit vare sig igår eller idag, så jag tyckte det var dags för Amanda att få lite motion. Hon är väl inte den mest spännande hästen i världen, men åh så trevlig och okomplicerad! Det var länge sedan jag red ut i skogen och bara kunde sitta och njuta av naturen och slappna av. Snacka om terapi för själen! Amanda verkade nöjd och glad hon också, trots klumpen som red på henne :)

Nu har jag precis mockat och gjort klart i stallet så om en stund skall hästarna få komma in och ha lite kvällsmat. Vi hörs!

2010-04-07 Påskfirande och vår i luften

Här blir en helgsammanfattning, för jag har inte hunnit med att skriva under påskdagarna. På påskafton så red vi ut med alla tre hästarna; Jag på Sessan, Tommy på Prinsen och Frida på Amanda. Det gick alldeles utmärkt, fastän Sessan var lite på tårna förstås. Prinsen och Amanda tog det ju lugnare. Vi red hela Birkmandrundan och skrittade den största delen av vägen. Hela Stenshult är ju fullt av semesterfirande danskar just nu och vi mötte flera bilar på vägen, men det gick superbra! Efter ridningen blev det påskmiddag uppe hos svärmor och svärfar. MUMS! Ungarna hann med lite crossåkande också efter maten, det var kul att se hur bra det gick.

söndagen red jag ett dressyrpass med Prinsen i paddocken, det gick stundtals kanonbra! Bilder finns att beskåda här:
http://www.facebook.com/album.php?aid=160527&id=568903866&l=7db456bc3d

måndagen sprang Frida Hallarydsloppet på förmiddagen, sen hämtade vi ett lass hö. Efter det blev det ridning i paddocken för Frida & Amanda och det gick så bra! De börjar hitta varandra rejält nu. Det är bilder på dem också vid länken ovan. Framåt kvällen tog jag ett dressyrpass med Sessan också. Gick superbra tycker jag. Hon är ju lite väl "på", men det skall nog gå över om jag bara sysselsätter henne ordentligt.

Igår red Frida och jag ut en liten pyttetur med Prinsen och Amanda. Det var en läbbig skogsmaskin i närheten så vi vände och red hem igen, och så busade vi runt lite i paddocken i stället. Tränade på att inte Amanda ska följa efter Prinsen hela tiden utan fortsätta rakt fram även om vi gör en volt eller snett igenom eller så. Från början när vi köpte henne ignorerade ju Amanda Frida hela tiden i de situationerna, men det kan hon glömma nu, för Frida har blivit mer bestämd och fräser till och plötsligt lyder Amanda jättebra. Kul!!

Idag jobbar jag hemifrån men vädret var så underbart att jag och Charlie smet ut för en fin vårtur med Sessan och Prinsen. Jobba kan jag göra i kväll :)
Hästarna var pigga och glada och när vi försökte trava dem en bit i skogen så blev de heltokiga båda två, så vi fick ett sjå att lugna dem igen. Men det gick bra till slut. Amanda får nog vila idag, för Frida är och leker med en kompis och sen skall hon ju träna friidrott.

 

2010-04-03 Nu är det dags igen...

Jag har varken haft lust eller tid till att skriva i bloggen på länge. Men nu känns det som om det är dags igen, så nu är det skärpning som gäller. Jag har skrivit en liten resumé över årets första månader under länken Jan-Mars, så gå in där om du vill läsa vad som hänt i stora drag.

Idag är det påskafton och planen är att hinna rida ut en liten sväng innan vi skall till svärföräldrarna för påskmiddag, vi får väl se om Frida kliver upp snart.

Igår började vi i alla fall med att rida ut med Prinsen och Amanda, hela Birkmandrundan, fast bara i skritt. Vi får väl ta det lite lugnt med dem så här i början. Jag trodde Prinsen skulle vara lite bökig efter all vintervila, men herregud vad snäll han var!
Inget tjafs alls, och fastän han tyckte vissa saker var lite spännande så klev han på och tvekade inte alls. Han har ju inte haft några skor på i vinter, och då vi kom till den korta sträcka där det ligger vasst krossgrus på skogsvägen så ömmande han. Jag hoppade av och ledde honom förbi och sen när jag skulle upp igen så blev jag så förvånad, för han stod blickstilla och väntade tills jag satt mig tillrätta. Duktiga pojken! Det kan ju ha varit en ren tillfällighet, men jag hoppas det är för att han har mognat en smula under vintern.

I skogen dök det upp en jättestor vattenpöl som täckte hela vägen (den var djup, halvvägs upp till framknäna på hästarna). Prinsen stod och funderade en stund, sen plumsade han i och gick igenom den. Amanda slirade runt på kanten av den i stället :)

Men Amanda var också jättesnäll. Hon tycker om att gå bakom Prinsen och det känns tryggt, ingen risk att hon far iväg alltså. Frida var glad när vi ridit, hon trivs så bra med sin lilla häst.

Efter den turen gick jag in och bälgade i mig lite kaffe, sen var det Sessans tur.
Tommy longerade henne till en början. Hon fick lite "spunk" och gjorde såna bocksprång att vi häpnade (där hade man inte suttit kvar många sekunder) och jag blev ju så där halvsugen på att rida henne, men sen gjorde jag det i alla fall och hon var jättesnäll. Jag travade lite med henne också och det kändes kanon. Lite fladdrig med huvudet var hon ju, men det blir nog bättre när vi kommer igång. Söta, lilla Sessan <3

Helt otroligt att paddocken är så fin nu! Det var ju inte allt för länge sedan den var fylld av tung snö, och sen spöregnade det i flera dagar så det blev massor av vatten, och nu är den alldeles torr och precis lagom packad.

Återkommer med rapport...

Tillbaka                                               Till sidans topp