November-December 2009


2009-12-08 Flera bilder

Har inte hunnit skriva nåt på länge, vi har ju bara jobbat med stallet varje ledig stund. Hästarna har hamnat i skymundan och fått semester så jag har inte annat att göra än att bara visa lite nya bilder:


Här står jag i nya delen och ser in i den gamla delen genom
sadelkammaren. Vårt verktygsbord ska inte stå där sedan:)


Här står jag i gamla delen och tittar in i den nya.


Här står jag i dörröppningen och ser rakt in på Prinsens och Trulsas boxar. Amandas box är till höger. Visst är det mysigt! Har inte fotat sedan vi fick upp Prinsens nya dörr, men nu har han en likadan som de andra har. Skitsnyggt!


...och till vänster finns dörröppningen till sadelkammaren.
Bredvid den ska vi sätta en dörr direkt in till foderförrådet,
 så slipper vi ha halm och hö liggande i stallet.
 Notera stolen som jag brukar sitta på och bara njuuuuta:)


Nu befinner jag mig i höjd med dyngplattan och dörren
 in till den gamla delen. Haginsläpp längst till höger i bild.

Återkommer med fler bilder när det har hänt mer:)
Tack och hej!

 

2009-11-23 Stallbygge -BILDER

Nu skall jag lägga in lite bilder från stallbygget. Eftersom vi blev synnerligen trångbodda när vi köpte Amanda så har de flyttat in i ett tidigt skede, så vi har bökat en del med hästar och brädor etc. Äsch, jag skriver till varje bild i stället:

                 

Frida visade sig vara en baddare på att måla. Enda fadäsen var att
 hon råkade kliva ner i hinken när hon skulle flytta stegen:)


Nu har jag spikat upp all råspont på insidan och Tommy har grävt ner plintarna till boxarna. Håller på med plinten som skall hålla mellanväggen på plats mellan Amandas och Prinsen box. Charlie sitter och kommer med goda råd:)


Här ser man Trulsas box sett från ingången. Monali bodde där först,
hon kan ha ganska glesa väggar utan att rymma...


Liten stallgång mellan Trulsas och Amandas boxar.
Här är det tänkt att vi skall förvara borstar och sånt.


Bild tagen inifrån Trulsas box. Som synes fattas det en sista vägg
 där stalldörren skall sitta. Byggeleven Charlie håller på att bygga
 stalldörren i skolan. Fönstret är in till sadelkammaren.


Så där ja. Trulsas box klar. Förutom stalldörr då. Men hon är inte
 heller svår att hålla inne, räcker med två tvärslår.


Amandas box klar. Samma sak här, ingen stalldörr, men hon trivs bra och
 stannar där med bara ribborna också. Fönstren är ju inte på plats,
 men det funkar bra, det blåser bara lite om öronen på dem:)
        


Trulsas box igen. Monali stod ju där först, så tvärslån är anpassad
 till henne på bilden, men idag flyttade Trulsa in, så nu har vi lite högre ribbor:)


Monali har flyttat in i Prinsens gamla box. Vi plockade bort tre brädor
 ur väggen så hon skulle se ut. Hon blev nöjd och glad åt sin nya box!


Kolla vad stort det blev i "gamla" stallet när Amandas box försvann!


Prinsen har flyttat in! Till honom har vi använt Amandas gamla boxdörr.
Han är ju lite bufflig av sig... Skönt att han äntligen får gott om plats.
 Tommy håller på att skruva fast en bräda nederst på dörren så
 det inte skall bli för stor glipa under dörren.


Trulsa har hittat hem:) Här kan hon stå och titta på Mysan rakt
 igenom sadelkammaren. Hon verkade trivas med en gång. Hon har
 flyttat runt en del nu, men den här boxen skall hon ha, basta!


Amanda står och äter och är nöjd med att ha fått
 komma in från regnet...


-Tjenare snäckan, skall vi gosa???? (Skulle inte tro det:)


Trulsa igen. Så liten hon ser ut! Notera att vi flyttat
sadelkammarfönstret till stallgångsfönster i stället. Återvinning:)


Tommy gör klart dörren och Prinsen kollar så han gör rätt.
 Frida.. ja, vad gör Frida????


Nöjd och glad sötnos!

Hoppas ni är nöjda med bildvisningen. Givetvis skall vi jobba vidare, göra snygga stalldörrar, sätta i fönster, öppna upp en dörr till sadelkammaren och bygga sista stallväggen. Men nu börjar vi "se ljuset" kan man säga. Vi är jättenöjda och tror att det kommer bli lite lättare att hålla ordning nu. Härligt med gott om plats!

2009-11-05 Studiebesök och syskonlektion

På jobbet idag var vi ute i skogen och kollade hur det går till att sprida aska egentligen. Jag har ju jobbat hos Askungen Vital i ett helt år nu och har själv ansvar för askupplagen och all den aska som vi får in, men jag har ju inte haft en susning om hur det egentligen fungerar. Det var jättekul att se och jag och Karina fick oss en åktur i bandvagnen också, det var häftigt! Jag trivs verkligen bra med mitt jobb, kan man ha sån tur egentligen? Om någon som läser detta blir nyfiken så kan ni gå in på hemsidan och läsa om vad vi gör:
www.askungenvital.se

På kvällen red Charlie och Frida på Prinsen och Amanda, lite dressyrlektion i paddocken med mamma som lärare. Det fungerade över förväntan och vi blev inte osams en enda gång:) Och Frida som haft lite problem att styra Amanda när det varit andra hästar i paddocken samtidigt, red kanonbra och det var inga problem alls!

Prinsen var pigg och lite busig och det blev rejäla brallar när Charlie fattade galopp, men är det någon som är van med bocksprång så är det Charlie (som har växt upp med Trulsa) så det var ingen fara. Jag kunde också visa honom hur han skulle rida Prinsen för att få honom i en bättre form, och rätt som det var ramlade slanten ner och det gick superbra!

Sen fick Charlie äran att provrida Amanda för första gången och Frida skrittade Prinsen lite. Charlie tyckte Amanda var jättetrevlig och lydig och det var ju kul. Men Frida tyckte det var lite jobbigt att storebrorsan red på hennes älskade lilla ponny, så de bytte tillbaka ganska snabbt. Det är så kul att Frida har fastnat så för lilla Amanda. Hon försvarar henne med näbbar och klor när jag kallar Amanda för "Häxan Surtant":) Amanda ÄR verkligen tjurig inne i boxen men Frida väljer att ignorera det =Äkta kärlek!

2009-11-04 Fortsatt stallbygge och lite ridning

Ny månad och nu börjar det bli riktigt mörkt och kallt ute. Fy! Det är inte kul alls att rassla ut till stallet klockan 6 på morgonen och huttrande sätta på 5 pållar täcken och bära ut mat i geggiga hagar. Men det går bra, jag har fått upp farten så jag är ganska kvickt inne igen. En fördel är ju att när man väl varit ute i kylan så känns det betydligt varmare inne i huset när man kommer in igen, och det är ju skönt:)

Har egentligen inte så mycket att berätta. Frida och jag har ridit ut en del, och det är ju hur kul som helst. Fungerar bäst med Amanda och Prinsen tillsammans. Sessan har ju varit lite "på" den senaste tiden, så en dag gav jag mig ut på turborunda med henne själv. Birkmandrundan. Jag travade mestadels, för då hinner inte Sessan glo på allt möjligt läskigt. Hon började med att kasta sig lite då grannen ställt två vita bänkar bredvid vägen, men då rappade jag henne i rumpan och travade förbi, det funkade! Sen var det flåsigt (mest för mig tror jag) och kramp i vaderna, men det fungerar ok att rida ut med henne själv om man bara håller henne sysselsatt. Skritt är hopplöst, för då blir ögonen stora som tefat och hon börjar fräsa och flåsa åt alla möjliga läskigheter... Typ stenar och löv och sånt livsfarligt. Den sista kilometerna kunde vi i alla fall skritta lugnt och det var skönt. Bra för självförtroendet att det gick så bra att rida ut med Sessan i höstblåsten!

Frida har hoppat igen. Jag tog några skutt med Prinsen också, men Amanda är aningen svårstyrd när vi är två i paddocken, så jag gick hem med honom och lät Frida och Amanda hoppa själva. Det gick superbra! Denna gången tog vi samma studs som sist, plus ett ensamt hinder på diagonalen som hon kunde ta direkt efter. Det fixade de galant och Amanda lever upp och blir superpigg när hindren dyker upp:)

I samband med att E-on grävt ner kabel här ute hos oss så kom det några killar häromdagen och skulle spränga en stor sten mitt i mellan våra hagar. De frågade om jag ville ta in hästarna först, men jag gav dem hö och chansade på att det skulle gå bra. Jag gissade att de "stora" skulle bli lite rädda, men de ryckte inte ens till när det small, Trulsa och Monali hoppade däremot till lite. Frida höll utkik på de små, och jag stod och iakttog de stora. Erkänner att det small rejält högt, imponerande att hästarna inte ens ryckte till!! Trulsa och Monali gjorde ju det, men de stod ju också närmare stenen, och den som ryckte till mest var Frida, hon blev skiträdd:) Skönt att veta att inte hästarna får panik av sånt i alla fall!

Vi har ju fått tak och delvis väggar på nya stalldelen nu, så vi har gjort typ en lösdrift för småtjejerna så de kan komma "in" på nätterna. De trivs där och det är nog skönt för dem att slippa regn och blåst. Snart är det nog väggar runt om till och med:)

Vi har hittat två dörrar och tre superfina fönster på annons, så nu kan vi snart bygga klart "skalet" i alla fall. Charlie håller på att bygga själva stalldörren i skolan, praktiskt!
Det är bara tid som fattas, i veckorna hinner man ju inte göra nåt, så det får bli på helgen, och det är ju annat som ska göras då också. Nu är det ju ingen fara på taket, så vi stressar inte ihjäl oss.

Eftersom vi red ut med ponnyerna igår så var det Sessans tur idag. Det har blåst svinkalla vindar och regnat och SNÖAT idag, så jag var inte jättesugen får jag erkänna, men jag tog mig i kragen och gick ut, och det är jag glad för. Sessan var jättetrevlig och vi avverkade ett lyckat dressyrpass i paddocken och Frida var med som "ridlärare" och kommenterade. Det är trevligt och nyttigt med någon som kollar kritiskt på en och som kan se från marken att övningen fungerar som det är tänkt:)

Nu är Frida iväg på friidrott och Tommy hade tillfälle att skjutsa henne för en gång skull så nu ska jag sjunka ner i soffan och bara slöa, skönt:) Hörs!                               

 

                                          Till sidans topp

Tillbaka