Februari-Mars 2009


Det sista av mars månad...
31/3 Tisdag
Nu har det varit lite si och så med ridningen en vecka. Tisdag-fredag förra veckan blev det ingen ridning av olika orsaker. I fredags fyllde Frida 9 år (grattis gumman). I lördags skulle mina och Tommys föräldrar komma och gratulera henne, så jag fick med mig Charlie ut på förmiddagen så red vi Prinsen och Sessan i paddocken. Charlie började med Prinsen, men efter en stund bytte vi så red jag Prinsen lite. Han gick inte så bra med Charlie, men det tog sig när jag hoppade upp sen. Inte så långt pass, men bättre än inget.

I söndags var det friidrottstävlingar för Frida hela dagen, åkte klockan halv 8 på morgonen och kom hem ungefär samma tid på kvällen och då var vi helt slut, alltså ingen ridning. Det gick i alla fall jättebra för Frida, hon kom sammanlagt 5:a i sina åldersklass när de slog ihop alla grenarna och hennes lag vann stafetten, de var superduktiga allihop!

¯

Igår var jag flitig. Först red jag Prinsen. Han hade nog vaknat på rätt sida idag, så underbar som han var att rida! Helt sjukt lydig och snäll och han gick som en dröm. Åh så kär jag är i honom! Tränade ganska intensivt i alla gångarter och till och med galoppen gick bra, fastän han vill studsa lite. Frida tyckte han var läcker även i galoppen. Fast lite läskig...

På översta bilden till vänster ser han ju SÅ fin ut, eller hur? Och på den högra ser han cool ut, om någon undrar så känner jag på sadelgjorden innan det är dags för galoppen:)

          

Efter Prinsen var det Sessans tur. Hon var snäll men lite sprättig. Det kändes inte riktigt bra, hon kändes ovillig och trist, men hon gjorde ju var jag bad henne om. Tänk vad känslan blir annorlunda när man känner att inte hästen är på topp, då är det inte kul alls. Hon fäller supermycket nu, och när vi var tillbaka till stallet så kunde jag också se att hon är jättebrunstig, så där har vi nog förklaringen. Skönt i alla fall att hon fick ett litet pass.

¯

Idag fick Prinsen vila, jag tyckte han behövde det efter gårdagens superpass. Han är ju inte fyllda 4 år ännu, så jag får ta det lite lugnt med honom, även om han är jättekul att rida just nu. Jag tog Sessan ut på en tur i stället. I början travade vi en del så hon inte skulle bli prillig, men efter ett tag slappnade hon av och vi kunde skritta en hel del i bra tempo. En underbar ridtur med härlig vårkänsla i luften. Hon är ju så gosig. Inga sura miner idag och vi kunde till och med galoppera i "galoppbacken" utan att hon flippade ut. MYSIGT!

Till toppen av sidan


Solodebut
23/3 Måndag
Idag var det en alldeles underbar vårdag när jag kom hem från jobbet. Kände mig så sugen på att rida ut, och fick plötsligt idén att jag skulle prova att rida ut med Prinsen själv för första gången. Spännande!

Han trippade iväg så fint från gården och väl uppe i skogen (körde samma runda som igår så han skulle känna sig "van") var han pigg som en mört. Lite tveksam mellan varven, men han gick stadigt på med snabba steg. Ibland hoppade han till lite, men jag sa bara NEJ bestämt så lugnade han sig. Efter en stund lät jag honom börja trava. Det var så mysigt i skogen och han tyckte det var så spännande. Han kändes ju förvisso ganska spänd och nervös, men han är så modig och tapper och han tvekade inte att gå fram en enda gång.

Ungefär i mitten av rundan visste han ju att det fanns hästar i närheten, då gnäggade han högt "här kommer jag och jag är alldeles ensam, vill ingen leka med mig???" och grannens hästar gnäggade så klart tillbaka. Trodde det skulle bli svårt att få honom att fortsätta, men inte då! Han trippade vidare medan han kastade lite extra med huvudet och tittade bakom sig. Sedan tog vi ett långt travpass där jag stod i fältsits för att han inte skulle tycka jag var tung (jag tror inte det, men man vet ju aldrig) och han travar så himla skönt. Inga bakutsparkar idag, bara några hopp åt sidan när det fanns nåt läbbigt att titta på. Sen kastar han ju en del på huvudet, så man får passa näsan...

När vi passerade nästa granne med hästar så var jag beredd att kliva av om de skulle komma rusande i hagen mot oss, men jag hade tur och de var i sin andra hage. Nästa hus innebar mera spänning, för där hade lillflickan i huset satt upp ett tält precis bredvid vägen, plus att det hängde lakan på tork i en torkvinda på andra sidan vägen. Då tog Prinsen sats och sprang för allt vad han var värd förbi, men det var inte särskilt svårt att få stopp på honom (max 20 meter) så jag gjorde ingen stor affär av det utan tyckte mest att han var duktig som gick förbi. Sedan var det lugna gatan sista kilometern hem och han var så nöjd och go när han blev välkomnad av alla tjejerna när vi kom hem. Underbar ridtur och spännande också förstås!

                                                                                 ¯
Sedan gick jag in och drack lite kaffe innan det var Sessans tur. Hon var på sitt allra mest charmerande humör idag. Så snäll, så snäll! Frida följde med ner till ridbanan och hon kom på att hon skulle vara dressyrdomare åt oss. Jag improviserade ett dressyrprogram (försökte minnas det enda programmet jag ridit en gång i min ungdom) och tro det eller ej så gick Sessan alldeles underbart bra! Till och med galoppen på en stor mittvolt och snett igenom gick bra och jag tänkte "Shit, passa er på dressyrbanorna, för här kommer vi" J

Det enda som verkligen misslyckades var halten i slutet, då gick Sessan sina sedvanliga steg åt sidan, och jag blev full i skratt då jag frågade Frida vad vi fick för poäng. -Ja, det sista var ju snyggt när hon gick åt sidan, mamma! Ha ha ha, tänk om dressyrdomare hade varit lika förlåtande....

Sedan jobbade jag henne i alla fall lite mer i galopp, och hon gick så bra att jag var alldeles salig. Sedan när det var dags att skritta av så frågade jag Frida om hon ville skritta av Sessan och ungen sken upp som en sol! Så Frida hoppade upp och skrittade henne i evigheter kändes det som (jag ledde henne givetvis). Sessan var lugn och avslappnad och Frida bestämde på stående fot att Sessan är hennes favorit för dagen.

Underbart hästig eftermiddag blev det och vi pysslade lite i stallet efteråt och gjorde snyggt. Så härligt att ha så kul tillsammans med sin dotter!

Till toppen av sidan


Underbar uteritt med överraskning
22/3 Söndag
Idag hade jag en låååång sovmorgon, då Tommy ändå skulle iväg och spela fotboll på morgonen, så han tog ut hästarna och gav dem mat. Städade upp lite och slöade tills han kom hem, sen tjatade jag med honom på en ridtur.

Vi tycker nog att han är lite för tung för Prinsen, så han tog Sessan och jag Prinsen. Han fick ju ridvästen på sig, plus att han fick lova att hoppa av om Sessan skulle få spel, men det började lugnt. Sessan skrittade fint på och Prinsen var väl den som taktade och ville härja lite. Inte värre än att det kändes lugnt i alla fall. Då vi ridit en bra bit så började Tommy klaga på ont i knäna. Insåg att jag kortade stigbyglarna två hål igår när jag red lite cavaletti med Prinsen, så det är klart de behövdes längas. Det är svårt att göra det på en rätt pigg Sessan när man sitter i sadeln, så Tommy hoppade av och förlängde stigbyglarna. Precis som han skulle hoppa upp kom det två tjejer på grannens hästar farandes i full trav bakom oss! Lite uppståndelse blev det ju på Sessan kan man säga. Prinsen tittade lite med höll sig lugn. Tommy försökte snabbt slänga sig upp på Sessan , men i farten halkade sadeln nästan helt på sned och jag och Prinsen såg dem försvinna bort, en studsande Sessan och en Tommy  som febrilt försökte hitta stigbyglarna på mycket sned sadel, så kan skulle få stopp på henne och räta upp sadeln!

Tjejerna stannade en bit bort som väl var och jag stannade med Prinsen så Sessan skulle lugna sig, och till sist stannande hon till så han kunde rätta till allt. Frid och fröjd. Jag kunde trava ikapp dem och Sessan taktade lite och studsade på stället så där som hon gör, men efter en stund lugnade hon sig faktiskt. Duktiga, duktiga Tommy¤

Prinsen skötte sig ypperligt på sin första uteritt på länge. Pigg och glad förvisso, och några bakutsparkar som knappt kändes, annars var han jättelydig. Vi travade också lite grann och båda hästarna höll sig coola.

Prinsen känns verkligen som "mycket häst" när man sitter på. Får ingen ponnykänsla alls när jag rider honom. Men han är ju bara 145 cm. Han kommer att bli SÅ bra!

Over and out!

Till toppen av sidan


Fyra av fem möjliga...
21/3 Lördag
Ett medicinskt under! Igår kväll när jag lade mig hade jag så himla ont i ryggen att jag ville kräkas. Och i morse vaknade jag och kände INGENTING!!! Är det inte helt otroligt?
Nå, får väl erkänna att jag är superförkyld och hostar hela tiden, men i ryggen är smärtan som bortblåst! Härligt!

Började dagen med Prinsen. Frida och jag gick ner och tog fram lite cavalettibommar. Sen red  värmde jag upp honom lite. Sen skrittade vi över bommarna och då var han ganska klumpig och slog i dem lite här och där. Sen travade jag över i stället, då blev det klockrent! Så fina steg han tog! Han var så lugn och go att Frida  till slut ville rida honom. Men då började han tramsa och kasta med huvudet och jäklas med henne. Frida sa inget, men jag bad henne att sitta av (vill inte riskera att han skrämmer henne igen), sen tog jag över igen och var ganska hård mot honom och jobbade honom en del i trav. Struntade i bommarna och jobbade på spåret och volten. Han blev ganska spak. Han skall inte tjafsa, då blir jag irriterad. Frida sa att han gick skitfint när jag red. Det kändes så också. Man måste bara poängtera för honom att det är slutpjåskatJ

Sen var Frida lite sugen på att rida Trulsa. Hon red också lite cavaletti och Trulsa tyckte det var skitkul och blev riktigt pigg. Åh vad roligt det var att se dem. Både Frida och Trulsa var glada och nöjda efteråt.

Sen väntade jag tills Tommy kom hem, sen red han Mysan och jag Sessan en liten tur i skogen. Mysan blev överlycklig när hon fick följa med och Sessan fick lite pigg-spel i skogen (=galopp på stället med tillhörande grymt och stön), men det gick över när vi kom hem igen. Då travade jag henne lite i paddocken och red över cavalettibommarna i trav, och jisses vad snäll hon var! Hon gillar att koncentrera sig på saker. Mysan gick klockrent. Vår plan är att försöka skritta ut med henne lite och se vad som händer. Han studerat henne i hagen de senaste veckorna. Hon springer och busar och bockar och har sig minst 1-2 timmar om dagen. Då borde hon ju tåla att ridas ut lite. Eller? Vi får väl se hur det går. Glad var hon ju i alla fall.

Nu väntar en stilla afton i soffan, det skall bli skönt. En påse chips och en rulle toapapper så jag kan snyta mig, så är kvällen räddadJ

Till toppen av sidan


Ryggskott?

20/3 Fredag
I onsdags kväll upptäckte jag plötsligt att jag knappt kunde andas. Det gjorde så ini h*****e ont i bröstkorgen och ryggen. Fattade ingenting. Min förkylning har ju börjat om på en ny runda så jag började oroa mig för att det kanske var lunginflammation... Hur som helst så vaknade jag i torsdags och kunde knappt ta mig ur sängen, men då var det ryggen som gjorde mest ont. Antagligen hände något när jag bar in halmen i onsdags, eller kanske när jag fick ta i av alla krafter för att stänga baklemmen på transporten, för den är svintung. Hästarna fick en vilodag, för det fanns inte ens chans att jag kunde rida (kunde knappt sitta ner).

I dag lyckades jag muta Charlie att rida på Sessan! Han jobbade henne i skritt och trav och hon skötte sig utmärkt! Inget bus alls och Charlie kunde så småningom få henne av trava hyfsat lugnt utan att rusa iväg. Synd och skam att han inte rider oftare! Titta så fina de är tillsammans!

 

Till toppen av sidan


Vårsol i sikte!
18/3 Onsdag
Idag skulle alla hästarna vila hade jag tänkt, men det var ju sånt underbart väder ute så jag tog ner Sessan till ridbanan i alla fall. Tog ett skrittpass med henne. Tempoändringar i skritten, halter med 1 eller 2 eller 3 steg i mellan etc. Jobbade henne i långsamt, sävligt tempo och satt och pratade med henne så hon slappnade av och jag kunde koncentrera mig på hur hon rörde sig. Så skönt det var! Försökte flytta framdelen och bakdelen och pulade lite hit och dit och det kändes som det funkade bra. Sidvärtes börjar fungera vettigt, särskilt när vi tog det sakta, sakta så hon hann tänka på vad hon skulle göra. Annars mejar hon ju bara på och är svår att få kontakt med. Tror jag skall träna på detta vis flera ggr, bra för själen tror jag, både hennes och min.
Helt enkelt; Ett lugnt, mysigt pass där hon lyssnade uppmärksamt på mig hela tiden. Min söta Sessa.

När jag var klar lastade jag in en storbal med halm (jobbigt) och lyckade muta dottern att mocka under tiden. Sen var det bara att springa in för att laga mat. Sedan hade dottern friidrottsträning, så det var bara att kasta sig i bilen efter maten. Nu är jag trött. Gäsp!


Till toppen av sidan


En intensiv dag
17/3  Tisdag
Idag har det gått i ett känns det som. Här kommer en snabb resumé:

  • Jobbade till klockan 12

  • Slapp hämta Frida, det gjorde svärföräldarna. Städade undan i stället, plockade in disken, dammsög och lade i en tvätt med strumpor (herregud vad det går åt strumpor i vår familj!)

  • Red Prinsen. Han var alldeles underbar och lydig. Var ensam där nere med honom och han skötte sig utmärkt. Stod stilla när jag satt upp. Stod sedan stilla efter en stund när jag insåg att jag behövde spänna sadelgjorden. Satt kvar uppe på honom och spände en dressyrgjord praktiskt taget under magen på honom. Inte ett steg tog han! Travade en del och han var så duktig, kanske aningen lat. Sedan jobbade vi en del i galopp. Fick honom att hålla galoppen i flera varv och han klampade på bra. Alla galoppfattningar blev rätt och han bockade inte en enda gång idag! Testade till sist, mest på skoj att flytta bakdelen lite på honom för skänkel och spö och det funkade, åt båda hållen, när han väl fattade vad jag ville. Sån underbar liten ponny vi har!

  • In och laga mat; potatis och kokt fisk med dill+äggsås och gröna ärter till. Mums!

  • Ut och red Sessan. Hon var också underbar. Inte ett enda spel och jag fick till klockrena galoppfattningar utan bus idag, och sedan kunde jag i vettig form galoppera henne både längs spåret och på volten. Tommy som kollade var helt förvånad att hon gick så bra idag. Tränade även lite "diamanten" i både skritt och trav. Shit vad bra det gick. Idag är Sessan dyr!

  • Mockade och tog in hästarna

  • Åkte och hämtade halm och hö

  • Kom hem lagom att godnatt-krama Frida

  • Duscha

Nu är det dags att slänga sig i soffan och kolla på House...

Over and out!

Till toppen av sidan


Känner mig modig idag
16/3 Måndag
Efter gårdagens bravader kände jag att jag var tvungen att ta itu med Sessans överskottsenergi. Kändes egentligen inte det minsta lockande, men jag kände att det var en bra dag, ni vet att man känner redan innan om man har rätt attityd för att rida en buspigg häst utan broms... Instruerade Frida (som var ensam hemma) vad hon skulle göra om Sessan kom hem utan mig (ja, vad ska man räkna med?) och sen knäppte jag på mig säkerhetsvästen och gav mig av. Opedagogiskt, fult och oproffsigt; visst! Men vi travade hela vägen hemifrån och runt hela jäkla Birkmandrundan ( typ 5 km) och skrittade endast de sista 200 meterna typ. Förstår om ni förfasar er av min korta avskrittning, men så fick det bli.


Varför en sån ridtur? Jo för då koncentrerar sig Sessan på att springa i stället för att lyssna och titta på allt läskigt, det gäller att hålla henne sysselsatt. Det blev hela travregistret. Kort trav, ökad trav, slängtrav, hysteriska galoppförsök, you name it, men runt kom vi, helskinnade till och med!

När vi väl kom hem igen så var jag helt slut i mina ben efter all kombinerad lättridning, fältsits och små, små stunder då jag kunde sitta ner i sadeln. Armarna skakade, för jag fick ta och släppa efter, ta och släppa efter hela tiden (mest ta erkänner jag) och när jag satt av henne var jag blöt av svett under hjälmen och det rann svett under tröjan. Jobbigt! -2 kg jag lovar!

Tror du Sessan var svettig? Hästkräket var inte ens ljummen någonstans, utom möjligen på en liten fläck under magen där sadelgjorden suttit! Helt otroligt! Var får hon sin kondis ifrån? Hon flåsade inte ens!

Nåväl, nu är jag glad och nöjd och känner mig riktigt modig. Stjärna i modighetshimlen för mig kanske?

Till toppen av sidan


"Säga vad man vill om mamma..."
15/3 Söndag
Igår kväll var vi hos ett par bekanta och hälsade på för fösta gången. Mamman i huset har hästverksamhet och har bland annat flera welsh cob ponnyer. Till Fridas förtjusning så fick hon rida på en av ponnyerna, en godkänd avelshingst! Kokkedal´s Grounau Baby Underbart söt liten ponny och Frida blev ju förälskad skall du tro. Han var ju liten och nätt, typ 129 cm hög och det gick så bra för Frida att rida honom. Ungen strålade som en sol!

Hur som helst så var vi ju inspirerade idag då vi skulle ut till våra egna hästar, efter veckohandlande och lite kontorsjobb tidigare på dagen. Både jag och Frida skrudade om för ridning, så tog vi Prinsen först. Men Frida tycker ju han är stor och läskig, så jag red honom mest. Han var snäll och glad och vi fick också till några galoppfattningar, utan bocksprång idag! Han är så go, den busen.

Sen ville Frida skritta Trulsa lite samtidigt som jag red Sessan. Jag måste ju erkänna att jag inte alls kände mig sugen på Sessan efter gårdagens utflykt, men vad tusan... Det började ju bra. NOT. Jag hade lett ner henne till paddocken då hon plötsligt fick syn på skitläskiga Trulsa bakom sig och for i luften som en raket. Precis som tidigare en gång så reste hon sig på bakbenen mot mig och jag har ju martingal på henne och hade liksom inte så mycket tyglar att hålla i, så jag släppte. Hon studsade som en galning i paddocken, sprang och sprang och stencoola Trulsa stod blick stilla och rörde inte en min. Lite av hennes psyke hade ju varit önskvärt:)
Till slut fick Tommy tag på Sessan och jag kunde hoppa upp. Gissa om jag var sugen på att rida henne då. Hm...harkel... inte precis. Frida sa: "Ska du verkligen...?"

Jag satte hårt mot hårt på en gång. Jobbade henne ordentligt och satt ner i trav och red (så fort jag rider lätt blir det "duracell-trav") och till slut gick hon suveränt bra och vi fick till fina  travökningar och hon var bara störtskön. Tills nåt knakade till eller en katt prasslade, då studsade hon ju förstås.

Så for fan i mig och jag ville galoppera. Shit pommes fritt vilket hallå det blev. Så fort hon fattade galopp flög hon i luften och studsade hej vilt och jag hade ett himla sjå att få henne gå framåt i stället för att studsa på stället. Fick till några varv på volten i ena varvet och skulle sen pröva det andra varvet. Ännu knäppare blev hon då och hon ville kasta sig in mot mitten i volten och det var väl i detta läget jag hör Frida säga uppe på Trulsas rygg "Säga vad man vill om mamma, men bra balans det har hon!".

Kämpade och slet och till sist ställde sig Tommy på eget bevåg mitt i volten och vips slutade hon kasta sig inåt (hon har respekt för honom!) och jag kunde galoppera henne ett antal varv på volten i en vettig form till och med. Erkänner att jag tvingade henne till två extra varv för jag var på "pissed off" men det kunde hon minsann ha.

Mina armar är fortfarande lite bortdomnade och trötta, men jag känner mig nöjd. Vill hon fajtas så kom igen bara; Nu är jag på huggetJ
 

Till toppen av sidan


Oj... Cirkus i Stenshult
14/3 Lördag
Vilket underbart vårväder vi har idag. Den förhatliga snön som kom i veckan har smält bort nästan helt och jag var bara tvungen att rida lite idag. Började med Sessan. Hon var jättetrevlig när vi var i paddocken, och jag tog det ganska lugnt, mest för att jag hade så jäkla ont i skallen, ingen höjdare när man skulle trava... Dunk dunk dunk...

När vi var klara så fick jag såna vårkänslor att jag ville skritta ut henne en liten bit, så jag red bortåt någon kilometer på vägen. Sessan var jättetrevlig och snäll och jag satt och njöt.

Sen vände jag hemåt. Då for djävulen i skallen på damen och hon fick värsta frispelet! Hon flög i luften och studsade jämfota över vägen hit och dit. Vår granne kom körandes med bilen bakom oss och han är bra, så han stannade så klart när han såg oss och våra cirkuskonster.
I vanliga fall hade jag ridit in i skogen med hästen och släppt förbi bilen, men jag vågade inte, för i skogen ligger snön kvar och det är halt. Sessan har verkligen ingen koll alls på sina fötter när hon blir så där, så hon halkar och snubblar hej vilt, och det är inte kul i den hastigheten..

Galopp på stället med diverse bakutsparkar och gissa vem som blev helt svettig innan vi kom hem. Jag fick i alla fall hem henne efter många om och men och stackars grannen kom smygandes efter med bilen. Jag hoppade av hemma på gårdsplanen och hivade över hästen till Tommy, sen gick jag och pratande med grannen och tackade för att han tog det lugnt med bilen. Han var så snäll och sa att det gjorde ju absolut ingenting, men han kunde inte för sitt liv fatta hur jag kan sitta kvar på henne, hon verkar ju lite knäpp den där hästenJ

Tja, det har han ju rätt i. Hur som helst så var jag ganska slut när vi kom hem, men då var det ju Prinsens tur. Han var precis tvärtemot Sessan idag. Lite seg och okoncentrerad. Ändå lydde han ju och gjorde allt jag bad om, men jag fick ingen riktig kontakt med honom. Han var liksom inte "där". Hur som helst så var han ju snäll med seg, så efter en stund med skritt och travövningar klev jag av, så jobbade Tommy honom lite från marken i stället. Även då var han lite frånvarande, men det blev bättre och bättre. Han var väl lite trött p.g.a. vårvärmen kanske, det är ju helt annan luft idag.

Till sist tog jag ner Mysan till paddocken och jobbade lite med henne från marken, mest för att hon blev så avundsjuk på de andra pållarna när jag red dem. Hon har ju en härlig skritt den damen, jag får småspringa för att hålla samma tempo. Sen kan hon lätt göra halt, gå ett steg, göra halt o.s.v. Så lyhörd! Hon är verkligen cool, kunde släppa henne helt och hon gick efter mig som en hund, helt lös. Underbara Mysan.

Till toppen av sidan


Sessan och Trulsa in action
10/3 Tisdag
Idag var Frida sugen på att rida och hon ville gärna testa att rida Trulsa lite. Jag gick med henne de första varven, men hon klarade det galant så sen kunde jag stå i mitten och kommendera lite i stället:)

Inga avancerade övningar, men Trulsa var lite "gåpåig" så Frida fick träna halter och sedan gå några steg och så halt igen osv. Till slut gick det jättebra. Efter en stund travade de också,  Trulsa är ju som hon är, gasar på som en racer och genar i kurvorna
, men det gick ändå rätt bra tycker jag. Frida var nöjd efteråt.

Lite senare framåt kvällen blev det så himla fint väder så jag kunde inte låta bli att rida Sessan fastän jag har svinont i halsen och var trött så ögonen gick i kors. Hon var så fin idag och det märks att hon gillar att bli riden. Mycket haltträning med henne också, det går bättre och bättre, förutom att det är lögn att hålla kvar henne i formen när hon stannar. Gud vad irriterande det är!
Testade även några galoppfattningar. Klockrena fattningar åt båda hållen blev det, fast jag får väl erkänna att resten av galopperna blev väl lite väl i racerfart med några bocksprång. Hon hetsar ju upp sig så in i bomben så fort det handlar om galopp. Jobbigt, men det lugnar väl ner sig. Det blev inget långt pass, för jag var som sagt trött redan när jag började rida, men vi kom ut en stund i alla fall. Och just som vi avslutade så började snön vräka ner!

Jag spyr på detta envisa väder, jag vill ha vår!!!!!!!!!!!!!!!!!!

       Till toppen av sidan


Tredje dagen gillt...
9/3 Måndag
Idag var det jobb igen. Mina arbetsgivare var iväg på ett möte, så jag satt hemma och jobbade. Gick ganska, bra och timmarna flög iväg. Sedan när jag var klar med jobbet för dagen så gick jag ut och fixade stallet så det var klart, och till slut skulle jag rida Sessan var det tänkt. Blev lite dramatiskt i stallet, då Sessan (som stod uppbunden) tog ner huvudet och skulle nappa åt sig lite hö från golvet och när hon slog upp huvudet igen så fastnade hon med grimskaftet på något vis så hon blev helt fastlåst med huvudet och hon kastade sig hysteriskt i stallgången. Shit innan vi fick henne lugn så vi kunde lossa grimskaftet! Hon hade skrapat av håret på en stor fläck på nosen och även pannan och örat! Hur kan man lyckas med nåt sånt?

Nå, hon blev snabbt lugn igen så jag kunde göra henne i ordning. Ridningen gick bra. Hon var lite på tårna och när jag travade så ville hon rusa iväg på typiskt Sessan-vis, så jag drog ner tempot och försökte hitta på klurigheter till henne att fundera på i stället.

Erkänner att jag inte red särskilt länge, för jösses vilken plåga det var för min träningsvärkande rumpa och mina lår. Blä vad ont jag har. Undrar om hästarna också känner av det så, fast det märks ju inte på dem när de går i alla fall (DET gör det på mig, det kan jag lovaJ)

När Sessan var klar longerade Tommy Prinsen en stund. Tommy ville inte ha tränset på, så han longerade i bara grimma och lina. Det gick bra, Prinsen är ju inte så stark. Först blev det förstås lite bus och brall i full karriär, men sedan blev ju den lilla tjockisen lite trött, då lydde han jättebra. Så fin han är när han springer med sin luftiga trav. Även fast magen är rund just nu... Tommy fattade ett antal galopper med honom för röstkommando, det är bra, för det kan jag ju även förstärka med när jag rider. Prinsen är så duktig på det, de gånger han valde fel galopp så bytte han lite snyggt efter bara något steg. Det skulle Sessan ha sett, hon struntar ju fullständigt i vilken galopp hon springer med, det går liksom bra vilket som för henne.

Återstår att se om fliten håller i sig i morgon...

                                                                                         Till toppen av sidan


Flitig som en myra...
8/3 Söndag
Idag har det varit gräsligt väder hela dagen men jag kände i alla fall att jag ville rida. Tog in Sessan och Prinsen och slängde på Sessan ett täcke så hon fick torka upp lite på ryggen. Prinsen är så tjock och go (med fet päls) så han frös inte ett dugg. Sadlade på honom och tog ner honom till ridbanan i spöregnet. Han var helt sjukt duktig idag! Stundtals gick han helt klockrent och det kändes som han svävade fram! Vi tränade en del på tempoväxlingar, och han kunde trava så sakta, så sakta och kändes helt balanserad medan vi gjorde det. Sedan ökade vi traven och jösses vilka kliv han tog! Provade också att göra halt direkt ur traven och den satt som en smäck. Kom igång i trav igen efter några få skrittsteg. Tyckte han var så snäll idag så vi hoppade över galoppen, men på skoj provade jag att backa honom och minsann fattade han det också, två trevande steg. Min lilla Prins, han kommer att bli suverän!

Sen var det dags för Sessan. Hade mina dubier innan, för när hon fick vara kvar i stallet själv stod hon och sparkade bakut helt galet och fräste med näsborrarna. I det läget ser hon helt sjukt galen ut, min lilla Prinsessa. Men när jag väl kom igång med henne så var hon snäll. Hon hade nog träningsvärk (precis som matte, shit jag kan knappt gå idag!) så det tog emot lite, och hon fick ett frispel som gick lätt att "häva", men annars var hon också suverän. Precis när vi red så small det som bara den i skogen intill, men jag tror jag blev räddare än Sessan då. Hon ryckte bara till lite. Skotträdd är hon inte!

Nu står grabben och skalar potatis, kan det vara en pik att han är hungrig tro? Jag får väl ta mina träningsvärkande ben och gå ut och mocka så stackars hästarna får komma in.

Nöjd med helgen är jag i alla fall!

Adios Amigos!

 Till toppen av sidan


Hoppsan, ny månad. Kanske dags?
7/3 Lördag
Nu var det äntligen dags med rapport igen. Ridbanan har ju varit istäckt en längre tid igen, men idag var den äntligen ridbar!  Jippie!
Det har kliat i fingrarna på mig att komma igång igen och idag började jag med Lill-Prinsen.

Han är så käck för han kommer ju farande i full galopp när man ropar på honom i hagen och han var sprallig och glad när jag gjorde honom i ordning. Jobbade honom lite från marken en stund för att se hur han verkade, men han var snäll så jag satt upp. Så mysig han var! Han har inte glömt något under uppehållet, vi testade gas och broms och halter, svängningar, you name it och han var SÅ duktig, både i skritt och trav. Jag kunde inte låta bli att fatta några galopper, då bjöd han på lite bocksprång, men jag berömde honom ändå, han fattade ju trots allt galopp:) Tycker inte att jag ser så himla stor ut på honom längre. Han har "maffat" till sig en del tror jag.

 

Sen var det dags för Sessan. Hon hade förstås tappat en sko i leran, men Tommy skodde snabbt om henne. Tack och lov för Karlsson i huset:) Sen tog vi ner henne till ridbanan och jag erkänner att jag var lite nervös, det lyckades komma några tjejer förbi här med en häst och en hund så läget blev lite kaotiskt en stund, men väl nere i paddocken så såg hon rätt snäll ut i alla fall, min lilla Sessa. Och det var hon också! Vi skrittade en stund först, och mjukade upp oss, och sen travade vi en hel del och det gick så bra. Hon kändes helt suverän med tanke på hur länge hon bara gått och skräpat i hagen. Shit vad kul det var!

Inte en enda gång busade hon och vi hade så kul ihop. Hon är verkligen lite Dr Jekyll och Mr Hyde. Men idag var hon underbar! Titta så fin hon är ¤

Annars har det väl inte hänt särskilt mycket här, vi har alla varit förkylda och risiga. Tack och lov så har jag ett jobb som tillåter att jobba hemifrån när Frida varit sjuk, det känns bra.

Tack å hej!

 Till toppen av sidan


Oj, det var ett tag sedan....

22/2 Nu har jag inte skrivit på länge. Det har ju inte hänt nåt särskilt heller, det förklarar ju saken.

Sessan har varit ganska trevlig ett tag. Hon får sina flipp i boxen på kvällarna, då hoppar hon omkring och sparkar bakut som en galning, men hon har varit helt ok att leda in och ut ett tag nu. En kväll skulle jag borsta henne i gången och då märkte jag att skon lät märkligt mot betonggolvet. Mycket riktigt så hade den lossat och satt halvlöst, med kappan instucken i tån! Jag fick fram med Tommys verktyg och lyckades få väck den. Sessan brukar vara tramsig när jag kratsar hennes bakben, men nu kände hon nog att hon behövde hjälp, så hon stod snällt och lyfte benet medan jag fumligt lyckades få av skon. Trodde bombsäkert att hon skulle blir halt, både av tåkappan och av att gå utan sko tills Tommy kom hem, men det funkade bra i snön, och hon haltade inte alls.

Frida hade sin vän J på besök en dag. De pysslade om hästarna och mockade så duktigt så vi sadlade på Trulsa och Prinsen så fick de rida. J red Trulsa (och jag ledde henne förstås) och Frida red Prinsen med Tommy som ledare. Det funkade att skritta i paddocken, Snön är ju helt OK, men tyvärr var det is under snön, så Prinsen halkade en hel del (inte Trulsa, men det är nog för att hon tar så lugna steg, han hetsar liksom mer när han trippar fram). Vågade inte låta dem trava.

Det gjorde stor effekt på Frida att ha en kompis som var med när hon red. Prinsen var skitpigg och först blev Frida rädd och hoppade av (inte konstigt alls egentligen, för Prinsen var verkligen stirrig) men sen hoppade hon upp igen och red en lång stund och var jättemodig. Tror hon blev sporrad av att J var med. Underbart! Det är lättare att skita i att kämpa om ingen ser, det vet man ju av egen erfarenhet
J

Väl tillbaka i stallet gjorde J stora ögon åt Sessan som stod och sparkade bakut typ 10 ggr i boxen och for runt som en galning. -Brukar du RIDA på henne???? frågade hon mig, fniss….

                                                                       ¯

En kväll hade jag en underbar gos-stund ute i stallet. Gav hästarna betforn lite senare, för jag var tvungen att blanda det lite sent (Svärfar levererade betfor, jag hade glömt att köpa) och när de stod och åt så började jag borsta lite på Mysan och småmassera hennes rygg. Hon njöt.
Sen stod Trulsa och tittade rart på mig, så var jag tvungen att gå in till henne och pussas lite och klia henne under manen som hon gillar. Hon har ju något fel på sina luftrör så det låter märkligt när hon står och njuter, men hon hostar mycket mindre denna vinter, så jag hoppas inte hon far illa av det. Hon var ju pigg och glad när J red henne och hon springer ju ofta i hagen, så hon kan ju inte vara så nedsatt. Hur som helst så kelade jag med henne och plötsligt står Sessan och glor på mig, ”är det inte min tur nu???”. Så fick jag gå till henne. Hon brukar ju sällan vara kelen, men idag var hon det verkligen. Hon slickade hysteriskt på mina händer och min jacka och hon njöt när jag kliade henne i ansiktet. Det har aldrig hänt innan att jag kunnat smeka henne på huvudet utan att hon drar sig undan, men jag gissar att hon far illa av att fälla, för det gör hon, helt galet mycket. Det kliar nog rejält. Två ggr kom hennes nos i ansiktet på mig, som jag tolkade som pussar, som Sessan hatar! Åh vad mysigt. Hon har ju tendens till att nafsa lite, så jag höll nästan andan när hon pillade med mulen i mitt hår och på kinden, men det kom aldrig något nafs. Hon är ju snabb som en kobra, så det vore ju snopet att bli av med näsan…

Nåväl, sen stod ju Prinsen där mittemot med trånande blick, så fick jag ju slita mig från kelet och gå till honom. Han är ju så kul, för honom kan man ju hålla fast huvudet på utan att han känner sig låst, och då kan man pussa och gnugga kinderna på honom och ha det supermysigt. En gång nafsade han i min hand, men fick han en liten örfil, sen var han snäll. Monali går ju lös i gången, så hon gick efter mig vid vare häst och stod där och ville bli kliad, så jag hade händerna fulla. Till slut var jag alldeles förvirrad av alla trånande hästblickar KELA MED MIG, KELA MED MIG, så jag for runt som en jojo mellan boxarna
J

Till slut fick jag slita mig och gå in till Frida men det var svårt när alla hästarna stod där med spetsade öron och bara tiggde. Så bra man mår i själen efter ett sånt ögonblick!
                                                                     
  ¯

Igår var Fridas kompis J här igen. Mitt på dagen kände jag för lite motion så vi frågade tjejerna om det ville rida lite. Sadlade på Trulsa och Prinsen, sedan gick vi den långa Birkmandrundan med dem. JÖSSES vilken motion det blev!

Trulsa var ganska lugn till en början, men ju längre vi kom desto piggare blev hon och jag hade ett väldans sjå att hålla henne i skritt. J är orädd och har jättebra balans, men hon fixar ju inte riktigt styrning och sånt själv. Frida var så modig. Prinsen var ju på tårna en hel del, men Tommy är en bra pedagog, så han såg till att de gjorde halter med jämna mellanrum och räknade steg till nästa halt osv., så Prinsen fick aldrig nåt tillfälle att bralla. Mitt i skogen kom en traktor, och då fick båda tjejerna hoppa av för säkerhets skull, och det var ju bra, för båda hästarna stirrade runt en hel del när den passerade, men sen kunde de hoppa upp igen.

Väl framme vid hagen med grannens hästar så kom hästarna springande i full fart i hagen, men det gick bra. Så fick tjejerna hoppa av när vi skulle ner för en lång backe, för det är otäckt när det är så halt, och det var ju tur, för då kom hästarna IGEN och både Trulsa och Prinsen fick frispel. Tommy kasade med säkert 10 meter innan han fick hejd på Prinsen och Trulsa blåste upp sig och mejade nästan ner mig, fy vad stark hon är den lilla tokan! Så gick vi ner för hela backen och vid det laget var jag helt löddrig av svett;)

Sen hoppade tjejerna på igen och sista biten hem var hästarna som små änglar. J var så glad efteråt, hon är så kär i Trulsa. Mysan var ju som vanligt upprörd när de andra hästarna lämnade gården, men jag hade is i magen och lät henne vara kvar ute. När vi kom hem igen så var hon faktiskt inte ens svettig, så hon stod nog mest och gnäggade. Skönt!

                                                                                ¯

Tommy har förresten varit flitig och jobbat med ungarnas ”walk-in-closet” som det kallas i inredningsprogrammenJ Själv kallar vi det klädkammare. Han har isolerat och gipsat väggarna. Nu tänkte vi bara sätta nåt billigt tak och måla direkt på gipsskivorna, känns lite onödigt att tapetsera i en garderob där bara vi skall vara. Vi tänkte köra billiga garderober att täcka hela ena väggen medför alla ungarnas kläder, sedan skall vi ha hyllor under snedtaket där vi kan ha en massa linne och täcken och filtar och sånt som tar en massa plats. Gud vad det skall bli skönt att få det i ordning.
                                                                      

Återkommer med fler rapporter...

 

Tillbaka                                                       Till sidans topp